Proiecte

Utilizarea instrumentelor online în cadrul orelor de limba și literatura română și orelor de pregătire pentru EN

Touch the world

Proiectul Touch the world, alt proiect eTwinning international, a avut ca scop conștientizarea importanței sănătății planetei.  Copiii sunt viitorul planetei, ei sunt cei care trebuie să înțeleagă că pot schimba cursul lucrurilor. Elevii au căutat informații, au propus soluții, după îndelungate dezbateri, căutări, discuții cu diferite persoane din domenii diferite. Ei au înțeles că trebuie să oprim sursele de poluare și să luăm măsuri, să îndreptăm unele aspecte negative identificate de elevi, legate de schimbările climatice.

Elevii au fost provocați să lucreze împreună la anumite teme legate de schimbările climatice. Din temele realizate evidențiem: natura de vis, casa de vis, vehiculul de vis, ziua de vis…Elevii implicați au dovedit creativitate în prezentările realizate, ei îmbinând cunoștințele de la discipline diferite, TIC, geografie, biologie, arte plastice, literatură…și, astfel, conștientizând faptul că pot realiza lucruri importante. Au lucrat împreună, au schimbat idei, opinii, iar profesorii au aplicat metode și strategii inovative la clasă. Fiecare elev a avut un rol important: un elev era în rolul de cameraman, altul de manager de echipă, altul de journalist, altul era responsabil cu desenele simbol, altul cu realizarea prezentărilor, atât la nivel national, cât și international. Au participat la numeroase competiții, au lucrat împreună teste, au jucat Kahoot, au completat chestionare. O activitate deosebită a fost studiul aplicativ în pădure, la stejarul de 1000 de ani, astfel, îmbinându-se cunoștințele de la clasă în prezentări atractive în cadrul proiectului.

Touch the world a fost un proiect deosebit care a avut rolul de a-l face pe copil conștient de rolul rău, de puterea sa de a schimba totul în bine, de a salva Planeta. Este un început și sperăm că proiectul va fi extins în viitor, deoarece este important ca toți elevii să trăiască momente importante care îl fac să se implice în salvarea Planetei, în schimbările climatice, temă de viitor.

TOUCH THE WORLD TEAM 1
Touch the World Team 2

Creativitatea elevilor a dus la realizarea unor prezentări, e-bookuri creative, jocuri interesante care au fost integrate în activitatea de la clasă.

Elevii au creat prezentări pe temele: școala ideală- au fost dezbateri la nivel national, dar și international cu mai mulți elevi, iar concluziile au fost postate pe platformă. S-au desfășurat multe activități la clasă pe această temă, astfel, elevii au găsit soluții pentru a crea lucruri așa cum doresc. Au creat o natură așa cum o doresc, mai ales în împrejurimile lor, ale școlii. Au creat desene representative și au dezbătut temele împreună cu partenerii din țări diferite.  Au inventat jocuri ideale, care pot fi aplicate în viitor și la care ei visează. Au inventat vehiculul viitorului, casa visată, clasa de vis, poemul viselor și au creat o carte a visului de elev.

Elevii au expus ideile, au creat prezentări, au participat la numeroase concursuri în cadrul proiectului. Profesorii au implementat la clasă metode și strategii moderne, predând transcurricular.

O experiență de vis în proiectul Visurilor noastre. Copiii trebuie lăsați să viseze lucruri mărețe și să creeze lucruri pentru viitorul lor, acesta fiind mottoul proiectului Dream forever.

”SĂ CREȘTEM MARI ȘI SĂNĂTOȘI”

Acest proiect antrenează elevii claselor conduse de prof. înv. primar: Domnica Manea, Blidaru Roxana, Vlăsceanu Maria, Flaider Ramona, Delureanu Eliza, Ștefan-Tătăranu Bianca, Arghir Maria și se va derula pe tot parcursul acestui an școlar.

S-a pornit de la consultarea medicilor de familie, care au convenit la demararea proiectului. Era important de stabilit acest punct de pornire deoarece e bine știut ca nu orice persoană poate tolera fructele în stare crudă, deși  acestea sunt furnizoare de mari beneficii (vitamine, uleiuri volatile, fibră vegetală etc.)

1.1 Alegerea temei ;

1.2 Stabilirea partenerilor;

1.3 Trimiterea și semnarea acordurilor de parteneriat;

1.4 Identificarea grupului ținta și informarea părinților;

1.5 Elaborarea și redactarea proiectului;

2.1  Informarea copiilor și a părinților despre activități incluse în proiect;

2.2 Comunicarea cu partenerii despre colaboratori și sponsori;

2.3 Culegerea de informații despre plante medicinale și produsele nocive de  pe piața noastră;

2.4 Testări despre ,,hrana care ucide “;

3.1 Pregătirea pentru proiect – alegerea temelor;

3.2 Încheierea acordurilor de parteneriat cu instituțiile implicate;

3.3 Semnarea acordului de către părinți și directorii școlii;

3.4 Sesizarea și acceptarea proiectului de către  DSP Dâmbovița;                                   

3.5 Demararea proiectului  cu prima activitate:

             Clubul  ,,Prietenii curăţeniei, prietenii sănătăţii”

Suntem cu toții convinși că nu vom trăi o veșnicie, aici, pe pământ, dar cât vom exista, să putem trăi mai bine și sănătoși, încercând să ne protejăm împotriva factorilor nocivi atât noi, cât și copiii noștri.

Avem în minte  un pom, care  trebuie îngrijit încă de la plantare, ca să avem roade de la el  și, pe de altă parte, un copil , care, de când l-am conceput și  născut, trebuie protejat și îngrijit .

În societatea contemporană, unde părinții sunt foarte ocupați cu serviciul, există o explozie de produse care ademenesc organele de simț (fie vizuale, fie gustative ), iar copilul este lăsat să-și aleagă și  să se hrănească, fără să cunoască consecințele consumului de produse.

Majoritatea alimentelor conțin substanțe cu E –uri, de care medicii ne avertizează, dar alegerea este a noastră, a tuturor și nu în conformitate cu cerințele organismului.

În aceste circumstanțe, am venit cu proiectul” SĂ CREȘTEM MARI ȘI SĂNĂTOȘI!”, informând părinții, copiii , comunitatea de gravitatea  consumului acestor produse. 

Deși nu toate bolile  pot fi prevenite, adoptarea unui stil de viață sănătos reduce simţitor riscul apariţiei unor maladii grave. Mai mult decât atât, un mod de viaţă sănătos îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi îi creşte durata. Trăind sănătos, te vei simţi şi vei arăta mai bine o perioadă îndelungată.

Sănătatea înseamnă mai mult decât absenţa bolii. Ea înseamnă menţinerea unei stări de bine din punct de vedere fizic, mental şi social.

Păstrarea sănătăţii implică atât o alimentaţie sănătoasă, o activitate fizică, cât şi metode de prevenire a unor boli cauzate de aditivii din alimente.

Este important ca educaţia pentru sănătate să se realizeze începând cu vârste foarte fragede, deoarece copilul este mai receptiv la astfel de informaţii, foarte utile în creşterea şi dezvoltarea lui.

Aceste mici dar semnificative amănunte fiind depășite, elevii vor înțelege că trebuie să respecte următoarele:

            Părinții vor înțelege că:

              Noi vom înțelege că:

Produsul final al proiectului va fi redactarea revistei ,,SĂ CREȘTEM MARI ȘI SĂNĂTOȘI’’ adresată copiilor, părinților, educatorilor, învățătorilor etc.                                                    

     Coordonatori proiect: Prof. înv. primar, Manea Domnica, Prof. înv. primar,Vlasceanu Maria, Prof. înv. primar, Delureanu Eliza,  Prof. înv. primar, Blidaru Roxana